Neulahoidot

Teen kahta vähän toisistaan poikkeavaa neulotushoitoa, jotka molemmat perustuvat länsimaiseen lääketieteeseen: länsimainen akupunktio ja dry needling- kuivaneulaus. Molemmat hoidot tehdään kertakäyttöisillä, suojakaasuun pakatuilla, steriileillä akupunktioneuloilla.

Länsimainen akupunktio (Western Medical Acupuncture/WMA) on terapeuttinen hoitomuoto, jossa akupunktioneulojen käyttö yhdistetään moderniin tietoon anatomiasta, fysiologiasta, patofysiologiasta ja hyvään näyttöön perustuvaan lääketieteelliseen näyttöön.

Hoidossa käytetään länsimaisen lääketieteen avulla todennettuja, kiinalaisen akupunktion meridiaanikanaviin ja -pisteisiin perustuvia neulotuskaavioita erilaisten kiputilojen (tylppä, jomottava kipu) helpottamiseen, lihasjännitysten laukaisemiseen, nivelsärkyyn mm. artroosin seurauksena, hermopinnetyyppisiin kipuihin ja hermosairauksiin liittyviin särkytiloihin raajoissa.

Hoitoon soveltuvia kiputiloja:

päänsärky, migreeni, tension neck, tenniskyynärpää, olkapään kivut, karppaalitunnelisyndrooma, yläraajan ulnaaripuolen vaivat, SI-nivelen kipu, ischias-syndrooma, piriformis-syndrooma, alaselän kivut, nivelrikkokivut (polvi, nilkka, lonkka, olkapää, sormet ja isovarpaan tyvinivel), lihasaitiosyndrooma (penikkatauti) , pohjekramppi, akillesjänteen kiputilat, sedatiiviset pisteet (mm. stressi), fibromyalgia ja levottomat jalat.

Akupunktiohoidossa käytän vain neulotusta, en manuaalista käsittelyä.

Dry needling (DN) eli kuivaneulaus -hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa sijaitsevia kipu- l. triggerpisteitä.

DN-hoito stimuloi kehon omaa immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee luonnollisia paranemisprosesseja. Pinnallisempaa neulotusta käytetään hoidettaessa mm. nivelalueita ja ihon pinnalla tuntuvia heijastekipualueita. Hoito poikkeaa kiinalaisesta ja länsimaisesta akupunktiosta siten, että akupunktiossa hoidetaan meridiaaneilla olevia akupisteitä kiinalaisen lääketieteen mukaisesti ja dry needlingissä lihaksessa olevia kireitä kipupisteitä. Dry needling ei siis ole varsinaista akupunktiohoitoa, vaikka menetelmä on hyvin samankaltainen.

Hoito voidaan turvallisesti tehdä lähes kaikille kehon alueille. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueella. Tyypillisiä hoidettavia alueita ovat ylä- ja alaraajat, rintalihakset, selän, hartian ja niskan seutu sekä kasvojen alueella purentalihakset. Vaikeissa jännitystiloissa neulahoitoon yhdistää sähköä TENS/EMS-laitteella.

Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat mm.:
hartia- ja selkäkivut, migreeni, tenniskyynärpää, penikkatauti, muut lihasperäiset kiputilat ja nivelsäryt

Itse yhdistän DN-hoitoon manuaalista käsittelyä, yleensä neulahoidon jälkeen.